Project Vollenhove

Geweldig begin

De kop is er af. Vrijdag in de loop van de dag druppelde de deelnemers binnen. Dat was niet het enige wat druppelde want ons tentenkamp stond nog maar net toen er kort achter elkaar twee stortbuien vielen. Een goede test voor de tenten. Na de eerste bui hebben we een tent extra op gezet omdat er toch een lekte. Na wat gesprekken en een rondleiding op de camping was het wachten op de eerste warme maaltijd. Altijd spannend of het klopt. Maar om 18.00 uur kwam Simon met een heerlijke maaltijd. Vier verschillende gerechten met menu erbij. ( zie foto)  Simon at gezellig een hapje mee en nam na afloop de vaat weer mee. Hij wilde wel graag een groepsfoto voor zijn vrouw.

Zaterdag op tijd op voor een fiets tocht naar Giethoorn. Daar stapte we over op een fluisterboot om een rondje te varen door Giethoorn en de Weerribben. De terugweg was een regenjas aan, uit ritje. De gene zonder regen jas waren bij thuiskomst alweer op gedroogd. Nu na het eten en onweersbui met hagel zitten er een aantal lekker in het zonnetje en de rest is aan het zwemmen.  Zwaar begin zo’n Nederlands project. .

Met twaalf toppers op reis / Dagje Giethoorn / Menu bezorg maaltijd

Vollenhove toen en nu…..

Zondag ochtend vroeg de wekker want om 09.30 uur kerk en we moesten op de fiets. We waren en voelde ons welkom bij de GKV Vollenhove. Na een fijne dienst mochten we vertellen over World Servants en wat we in Vollenhove gingen doen. Er volgden na ons verhaal een aantal vragen en de laatste vraag was wat kunnen wij voor jullie doen. Het antwoord jullie zijn deze welkom om een dag mee te helpen. Na een heerlijke bak koffie  fietsten we weer terug naar onze tenten. Na de lunch fietsten we weer terug naar Vollenhove voor een historische toer door Vollenhove.Waar Gerrit onze gids spannende verhalen vertelde over de aanvallen van de Friezen en de bijzondere Schoklanders die als economische vluchtelingen in grote getale naar Vollenhove kwamen. Bij het heerlijke avond eten werd er een kerstverhaal over de vierde wijze verteld. Maandag mochten we eindelijk aan de bak. Op de fiets naar onze straat. Waar iemand van Present  het werk opende. We mochten beginnen met de tuinen van Bert en Jan. Door het groeizame weer was alles behoorlijk begroeid. En gingen we met schoffel en scheppen aan de gang na heel wat gespit, geschoffeld, geograaf en geplukt waren de tuinen weer toonbaar. Ook ontbrak het bekende World Servants-lijntje niet. En de bewoners blij. We zijn met een gezellige club en met veel gelach wordt er toch hard gewerkt. Over het weer hebben we niets te klagen. We hebben geen last van de regen. Want tot nu toe regent als we in de buurt zijn van onze tent of zoals vandaag bij het  werk konden we even schuilen in de aanwezige partytent. Morgen is een spannende dag en niet alleen omdat we een bingo moeten organiseren.

Wat kan negatief toch mooi zijn.

Dinsdag ochtend  na zeer natte nacht allemaal droog opgestaan. Vervolgens na het ontbijt ons dagelijks fietstochtje.  Deze dag stond in het teken van het verwijderen van Buxus en Appelboom. Twee voortuinen en een achtertuin moesten worden vrij gemaakt van buxus plus mot. Na  een grens geschil ging ook de laatste heg er uit. Om 12 uur hadden we een geweldige lunch bij stichting Jij.  Dinsdag middag was er de coronatest. Met zijn allen rond de tafel simultaan het wattenstaafjes 5 keer ronddraaien in beide neusgaten. Dan valt het niet mee om serieus te blijven. Maar toen alle stappen gedaan waren was er toch een stille spanning tot de strepen  te voor schijn kwamen. 1 per test gelukkig,  allemaal negatiief. Yes we konden door. Op naar de bingo in het verzorgingshuis. De dames en heren zaten al te wachten. Tijdens het voorstellen werd een van de deelnemers herkend. Een dacht dat haar kleinkind erbij was. Maar dat bleek niet zo te zijn. Wij dachten dat ze in de war was. Maar later was ze boven een foto gaan halen en inderdaad leek Withney op haar kleindochter.  Zowel de deelnemers als de oudjes genoten van de bingo. Het bleef nog lang onrustig in het verzorgingstehuis mede door het feit dat het personeel onze hoofdleider wilden  instoppen maar de deelnemers hem toch graag mee wilden hebben naar de camping.

Woensdag de eerste tuinen waren af en in een tuin met kippen ren bleken er tussen het hoge onkruid een dode kip en twee dode duiven te liggen. Er werden enkele kreten gestaakt door de vinders. Er werd een schutting gezet, een roze boog geplaatst  en een appelbpom gepoot. Alles perfect georganiseerd door de mensen van present Steenwijkerland. Met de lunch kregen we lekkere saucijzenbroodjes, gesponsord door de plaatselijke bakker.De straat wordt steeds mooier. Morgen komt er een vrachtwagen  omdat er een achtertuin vol staat met hout.

Tussendoor kregen we bezoek van directeur van present, twee journalisten  en was er een uitnodiging voor een interview op de radio. Zo worden we nog bv ers

Lunch bij stichting Jij —————– Avond bingo in verzorgingshuis

Achtertuin ontdekt

Tijdens de werkzaamheden in een voormalig kippen/duiven hok zijn de overblijfselen van twee duiven en een kip gevonden. Het forensisch instituut doet onderzoek naar de oorzaak. Wij vermoeden dat men de ren niet meer kon vinden. De grootste klus was een achtertuin waar in een ververleden twee schuurtjes hadden gestaan. Die waren nu gedemonteerd en stonden achter het rietveld waar we eerst door heen moesten. Echter voor we bij de schuurtjes waren moesten we eerst de top van een berg straatwerk beklimmen. Anderhalve vrachtwagen verder was de schuur weer schoon. De foto’s vertellen het verhaal. De combinatie van een zeer gezellige, hardwerkende, groep en hele vriendelijke buurt bewoners zorgt voor een geweldige sfeer. Tevens geeft ons werk veel voldoening. Door onze activiteiten besmetten wij ook de bewoners die niet bij het project horen. Dit zien wij omdat zij ook in hun tuin gaan werken. Dit proeven wij omdat er met regelmaat ijsjes langs komen. Het hoogte punt van deze week was de rondleiding door Jessica van Present, onze steun en toeverlaat, langs al de tuinen die wij gedaan hadden. In gezelschap van o.a de directeur van de woningstichting. Deze laatste had ook gezorgd voor een bbq voor ons en de bewoners die mee deden aan het project. Dat waren er stiekem meer. Na een groeps foto bij de geplaatste plantenbakken en een licht emotioneel afscheid was onze werk week voorbij.

Negatief einde

Het project is voorbij. Na een afscheid met een lach en een traan en vele lieve woorden zijn we vertrokken naar de camping. Op zaterdag toch redelijk op tijd eruit. Lise en Mirte hadden een interview voor de radio. De rest maakte een tocht met de huifkar. Halverwege hebben we het interview rechtstreeks beluisterd op de radio. We ontdekten dat Lise een zeer professionele radiostem heeft. Beide hadden een goed verhaal. Na de lunch gingen we kanoën; wat een plezier! Het was wel wankelen in de kano en er werd ook hevig gespetterd naar elkaar. Er was er een die stapte te vroeg uit; we moesten nog 500 meter maar, geen probleem, kano leeggegoten en op naar de finish. Zondagochtend waren we welkom in de Mariakerk voor de ochtenddienst. Ook daar mochten we vertellen over ons mooie werk in Vollenhove. Eind van de middag tenten droog ingepakt om vervolgens de nacht droog door te brengen in de grote tent. Maandagochtend voor de laatste keer samen ontbijten met als afsluiting een sneltest. Allemaal een streepje. Goed voor het thuisfront maar ook fijn voor ons. Zo konden we naar WS gebruik afscheid nemen met een dikke knuffel.

Dag mooi Vollenhove, dag lieve mensen die voor ons gekookt hebben, bedankt kerken van Vollenhove voor jullie warme welkom, dag bewoners uit onze straat. Onze straat, want de bewoners zorgden er al snel voor dat we ons thuis voelden. Dag Present, Wetland, stichting Jij, de Kop en alle mensen die dit project mogelijk hebben gemaakt.

WS PROJECT, dat was het echt. Alleen zonder lange vliegreis. Dezelfde impact, dezelfde interactie, dezelfde verwondering, hetzelfde dienen, hetzelfde gevoel. En hetzelfde effect: al onze deelnemers gaan volgend jaar weer. Goed voor hen maar ook goed voor WS. 

Dank aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt, die hebben meegewerkt en hebben gesponsord. Dank aan Jezus die ons het goede voorbeeld gaf om te dienen. Maar bovenal God die het project zegende.

Als laatste de Belt-Schutslooter Veen move

Bedankt voor het lezen en kijken en tot volgend jaar.